Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Φοιτητικές εκλογές, 7 Μάη, στον Σύλλογο Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών

 και……πρώτη δύναμη η «ανεξάρτητη», πέρα από κόμματα, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ!





Εικόνα 1: Η ανεξαρτησία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από την Νέα Δημοκρατία, που έχει διαλύσει τα νοσοκομεία, έχει πετάξει την νεολαία στην ανεργία και τηνμετανάστευση, έχει μειώσει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα πετώντας το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων στην εξαθλίωση.





Η παράταξη του Σαμαρά, των μνημονίων, των αντιλαϊκών νομοσχεδίων και ο βασικός υποστηρικτής όλων των αντιδραστικών εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων ανά τα χρόνια, συγκέντρωσε 254 ψήφους και 6 στις 11 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι Η πολιτική εκείνη δύναμη που πρώτη έτρεξε να ανοίξει τις σχολές του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ, εναντίον των διοικητικών υπαλλήλων που έχαναν τη δουλειά τους και των συλλόγων που βρέθηκαν από την αρχή ως το τέλος δίπλα τους, αλλά ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την φοιτητική λέσχη που ιδιωτικοποιείται, τα δωμάτια των εστιών που αδειάζουν με τους φοιτητές να αναγκάζονται να πληρώσουν την φοιτητική τους μέριμνα. Είναι αυτή που υπονόμευε τον αγώνα και την απεργία των εργολαβικών καθαριστών μαζεύοντας σκουπίδια από τις αίθουσες, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε από την ίδια την πραγματικότητα πως δεν έλυσε το πρόβλημα της καθαριότητας, αφού τώρα, που έχει λήξει η σύμβαση των εργαζομένων και δεν έχει ανανεωθεί, το πανεπιστήμιο είναι μεσ’ τη βρωμιά, ενώ πλέον τίθεται και ζήτημα υγιεινής.


Είναι η παράταξη εκείνη που στον σύλλογο μας, καταψήφιζε τα ψηφίσματα για την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, δεν επικύρωνε τις υπογραφές για γενικές συνελεύσεις, κόντρα στο καταστατικό, και επέλεγε να αποφασίζει αυτή για τους φοιτητές μέσα από κλειστές διαδικασίες. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η διεξαγωγή δύο μόνο γενικών συνελεύσεων. Η απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών και η απομάκρυνση των φοιτητών από αυτές, ευνοεί μόνο την ΔΑΠ και τον ατομικό δρόμο που αυτή πρεσβεύει. Και αυτό, διότι με την απαξίωση αυτή, δεν εκτίθεται μαζικά στον κόσμο ο αντιδραστικός της λόγος. Άλλωστε, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κατάφερνε και καταφέρνει να συσπειρώνει μεγάλο μέρος του «επιστημονίστικου» μπλοκ, της λογικής «η σχολή μου, τα μαθήματα μου και η αδιαφορία μου απέναντι στο τι συμβαίνει στον γύρω κόσμο» . Οι ημερίδες σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο της AXON και των μεγαλο-εργολάβων, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια της αυταπάτης πως με πιστωτικές μονάδες και πιστοποιήσεις , διασφαλίζεις μια καλή επαγγελματική προοπτική, την στιγμή που η ανεργία στους μηχανικούς φτάνει στο 60%.


…δεύτερη δύναμη, η ΠΚΣ.

Λογικό αντανακλαστικό του κόσμου που θέλει να εκφραστεί από τ’ αριστερά. Το γεγονός πως δεν ξέσπασαν κινήματα αντίστασης και ανοιχτής αντιπαράθεσης, ανάλογα με την σφοδρότητα των νομοσχεδίων του υπουργείου (βλ. εσωτερικοί κανονισμοί, διαγραφές) και της διάλυσης της φοιτητικής μέριμνας, ενίσχυσε αυτή την τάση. Και αυτό, διότι σε τέτοιες κινηματικές εξάρσεις, οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΜΑΣ δυσκολεύονταν να συνδυάσουν, από την μία, την ηττοπαθή λογική τους, που αρνείται την δυνατότητα των κινημάτων και των αγώνων να έχουν ανατρεπτική προοπτική, και την εμμονή τους σε συμβολικές διαμαρτυρίες και από την άλλη την αγωνιστική διάθεση των συλλόγων να προχωρήσουν σε καταλήψεις, διαδηλώσεις και οργάνωση του συλλογικού τους αγώνα. Ζήτημα είναι, εφόσον η ΠΚΣ πανηγυρικά κατόρθωσε να έχει την 2η θέση στα πανελλαδικά αποτελέσματα, αν θα συνεχίσει να παραμένει σεχταριστική δύναμη που θα θεωρεί πως μόνο αυτή αγωνίζεται, γυρνώντας και όχι βάζοντας πλάτη στους αγώνες, ή αν θα μπορέσει να δει τους αγώνες και την αριστερά με διαφορ ετική οπτική.

…τρίτη δύναμη, η ΠΑΣΠ!
(κι όμως…)

Παρόλο που και εμείς αναρωτιόμασταν αν υπάρχει ή όχι στην σχολή, όσον αφορά την φυσική της παρουσία και τον πολιτικό της λόγο, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια, πήρε την 3η θέση. Η μεγάλη της πτώση πανελλαδικά, αλλά και στον σύλλογο μας, εκφράζει και τη συνολική καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ, ως αδύναμο κρίκο του κυβερνητικού μπλοκ. Ο λόγος για τον οποίο μπορεί ακόμη και μαζεύει ψηφοφόρους, σχετίζεται με τα κοινωνικά δίκτυα που είχε εδραιώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

…τέταρτη δύναμη, η Αριστερή Ενότητα.

Η ανυπαρξία της Αριστερής Ενότητας στις σχολές, εκφράζει την λογική του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ που εγκλωβίζεται σε εκλογικές αυταπάτες και θεωρεί πως η λύση θα έρθει διαχειριστικά από μία αριστερή κυβέρνηση και όχι από την ενίσχυση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Το κοινωνικό ρεύμα που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά δεν αποτυπώνεται και σε επίπεδο φοιτητικών εκλογών, γεγονός που αναδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την καλλιέργεια αγωνιστικής διάθεσης, συλλογικής συνείδησης και διεκδίκησης, καθώς και για τη ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου σε σχολές, σωματεία, γειτονιές με στόχο τη συνολική ρήξη με το υπάρχον σύστημα.

...μαζικό ρεύμα αποχής!

Είτε πρόκειται για κόσμο που συνειδητά και πολιτικοποιημένα δεν ψηφίζει, είτε για πρόκειται για κόσμο που εύκολα λέει «σκατά στα κόμματα» και ακολουθεί την εύκολη λύση της γενικευμένης κριτικής, υπάρχει μία ενιαία τομή: η παραγνώριση του συλλόγου ως όργανο του κινήματος και το πράσινο φώς στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να παίζει μπάλα ανενόχλητη στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αποφασίζει αυτή για τον σύλλογο. Το ρεύμα αυτό, καταλήγει να γίνεται ρεύμα συναίνεσης στις αστικές πολιτικές , καθώς έχει και προεκτάσεις συνολικότερης απαξίωσης του συλλόγου και των διαδικασιών του. Άλλωστε, «αυτοί που δεν επιλέγουν πολιτική, τάσσονται υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται».

Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το Δ.Σ. ως βασικό όργανο λήψης αποφάσεων, αλλά την γενική συνέλευση. Θέλουμε την συμμετοχή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο όχι για να αποφασίζουμε εμείς μέσω κλειστών διαδικασιών για τον σύλλογο, ούτε για να παραιτούμαστε από το πεδίο της παρέμβασης και των αγώνων, αλλά για να διασφαλίζουμε ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν θα εκμεταλλεύεται τους συσχετισμούς και θα κάνει κουμάντο με αυταρχικό τρόπο. Εμείς, ήμασταν αυτοί που τρέχαμε με πραγματικό άγχος και ενδιαφέρον για το σύλλογο και την αγωνιστική του διαμόρφωση να καλέσουμε συλλογικές διαδικασίες, όπως συνελεύσεις και μαζικές παραστάσεις.

Οι εκλογές, ήταν μόνο μια αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαμε. Καλούμε τον κόσμο αγωνιστικά να είναι μαζί μας στις συνελεύσεις και το πεδίο του δρόμου! Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου