Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΑΣ...

Πέρασε η εξεταστική, αλλά φαίνεται να πλησιάζουν δύσκολα θέματα…
[μπροσούρα της Αντιδομής Ε.Α.Α.Κ. για τις εξελίξεις που φέρνει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα στους μηχανικούς]

«Ένα μόνο δε θα ανεχθούμε: να τη πληρώσουν πάλι οι φτωχοί, οι αδύναμοι και τα συνήθη υποζύγια»,
Γιώργος Κατρούγκαλος 20/1/2016

                Πολύ καλό για να είναι αληθινό, αν σκεφτούμε τις υποσχέσεις που έδιναν όλα αυτά τα χρόνια οι αστικές κυβερνήσεις, ή πολύ σκληρό για να είναι ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που έχει τυλίξει τη μία κόκκινη γραμμή μετά την άλλη σε ένα κουβάρι εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των εκφραστών του; Όπως και να το ονομάσει κανείς, φαίνεται πως τα μεγάλα λόγια των κυβερνητικών επιτελείων και των αστικών ΜΜΕ για ακόμη μια φορά καταλήγουν σε ατάκες θεάτρου του παραλόγου, αφού το νέο ασφαλιστικό έχει σφραγίσει πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα. Μία καινούργια έμπνευση, από τα παλιά – ωστόσο – συνταγή εκμετάλλευσης και καταπάτησης δικαιωμάτων, κομμένο και ραμμένο έτσι ώστε «θεσμικά» και «νόμιμα» να σωθούν τα κέρδη και οι περιουσίες των κεφαλαιοκρατών τα βάρη της κρίσης να πέσουν σε αυτούς που ποτέ δε τη δημιούργησαν και καλούνται καθημερινά να τη ξεπληρώνουν: τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους, την εργατική τάξη και συνολικά τη πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Το νέο ασφαλιστικό κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ είναι ένα νέο πακέτο μέτρων που έρχεται να κάνει πράξη για ακόμη φορά το νόμο της κρίσης των τελευταίων χρόνων, αλλά και συνολικά το νόμο του καπιταλισμού: ο πλούσιος πλουσιότερος σε βάρος του φτωχού, που θα γίνει φτωχότερος.

Μηχανικοί: Ένας ακόμη κλάδος στο στραγγάλισμα του νέου αντιασφαλιστικού εκτρώματος

                Δεν είναι το νέο ασφαλιστικό εκείνο που ρίχνει τους μηχανικούς από το ροζ συννεφάκι της αξιοπρεπούς εργασίας και επαγγελματικής αποκατάστασης, στο οποίο είχαν τουλάχιστον τη δυνατότητα να βρεθούν ένα προηγούμενο καιρό. Ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας που έχει εγκαθιδρυθεί από τις πολιτικές του κεφαλαίου, τις επιταγές των μηχανισμών του (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), τις κυβερνήσεις που τις εξυπηρετούν και την εργοδοσία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Η εικόνα του μηχανικού που απασχολούνταν στο αντικείμενο του, σε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες με παχυλούς μισθούς και αποδοχές σε ένα σίγουρο και αξιόπιστο περιβάλλον έχει αρκετό καιρό που καταργήθηκε. Στη θέση της, αντί για μισθούς άφησε ξεροκόμματα, αντί για εργασία ανεργία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και αντί για τεχνικά γραφεία και δημόσιο φορέα, τα μπλοκάκια, την ελαστική εργασία και φυσικά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (πχ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P Άβαξ) να πλουτίζουν στις πλάτες των νέων και παλιών μηχανικών. Ταυτόχρονα, οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ (το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών) χτυπάνε κόκκινο για εργαζόμενους και ανέργους, κάνοντας ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του εισφορές και πετιέται εκτός επαγγέλματος (4000 μηχανικοί ετησίως διαγράφονται απ το ΤΣΜΕΔΕ). Σε αυτό το σκηνικό, έρχεται να περάσει από το φόντο στο προσκήνιο το ζήτημα του ασφαλιστικού, μιας και ο νέος νόμος-έκτρωμα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ έρχεται να βάλει ταφόπλακα πάνω από τους νέους μηχανικούς.

Σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανέργους

                Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, σε ότι αφορά το ζήτημα των εισφορών στο ασφαλιστικό ταμείο, θεσπίζεται ενιαίος συντελεστής 38,45% επί του φορολογητέου εισοδήματος (αναλυτικά για την κύρια σύνταξη 20%, για το εφάπαξ 4%, για την επικουρική 7,5% και για την υγεία 6,95%). Προβλέπεται επίσης και εισφορά 120 ευρώ το χρόνο υπέρ του ΟΑΕΔ, για επίδομα σε περίπτωση απόλυσης. Οι εισφορές που προβλέπονται με βάση το προσχέδιο αυτό ξεπερνάνε σε μεγάλο βαθμό τις εισφορές που μέχρι σήμερα συνάδελφοι μας αναγκάζονταν να καταβάλλουν. Στο νέο καθεστώς πληρωμής των εισφορών που καθορίζεται αποκλειστικά σε μηνιαία βάση και φτάνει το ελάχιστο ποσό των 2823 ευρώ ετησίως,  δεν εξαιρούνται ούτε οι άνεργοι, ούτε όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, ούτε καν όσοι έχουν κάνει αναστολή επαγγέλματος. Η εξοντωτική πολιτική στραγγαλίσματος των μηχανικών, σε μια περίοδο που ήδη από το προηγούμενο καθεστώς συνάδελφοι μας δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, δε σταματάει στις εισφορές.
Στο κομμάτι των συντάξεων, θα υπάρξουν περικοπές έως και 50%. Στο ζήτημα των συντάξεων, υπάρχει ο διαχωρισμός των ασφαλισμένων σε ελεύθερους επαγγελματίες προ και μετά της 1.1.1993.
Σε σχέση με τους προ, ο υπολογισμός της σύνταξης (αν και δε είναι ολοκληρωμένος μιας και προϋποθέτει την ύπαρξη δεδομένων που προς το παρόν η κυβέρνηση θα παραπέμψει στο μέλλον, όπως τι θα γίνει με το ύψος της ειδικής προσαύξησης που θα πάρουν οι μηχανικοί για τα χρόνια που κατέβαλλαν εισφορές κτλ.) θα προκύπτει ως το άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ ενιαία) και της ανταποδοτικής σύνταξης, που διαμορφώνεται με βάση τις εισφορές που θα καταβάλει ο ασφαλισμένος ανάλογα με το εισόδημα του. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ανώτατο ύψος σύνταξης ίσο με το 6πλάσιο της εθνικής σύνταξης (δηλαδή στα 2304 ευρώ) και ανώτατο ύψος αθροίσματος συντάξεων – εθνικής και επικουρικής κατά βάση – στο 8πλάσιο αυτής, δηλαδή στα 3072 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και αν τέτοια ποσά προκύψουν από τον επαναπροσδιορισμό των συντάξεων, θα περικοπούν αυτομάτως, εξαιτίας των μνημονιακών ρυθμίσεων που έχουν περικόψει συντάξεις από το 2010 έως σήμερα σε ποσοστό 30-40%. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που ασφαλίστηκε το 1990 με καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1000 ευρώ, ενώ θα δικαιούταν κύρια σύνταξη με ονομαστικό ποσό (προ των μνημονιακών περικοπών) 1018,95 ευρώ στην 40ετία, με το νέο σύστημα θα προσδοκά 760,87 ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 25,3% στη κύρια σύνταξη.
Σε σχέση με τους μετά, και για κάθε νεότερο μηχανικό που εντάσσεται στο σύστημα ασφάλισης, η κατάσταση ορίζεται ολοένα και πιο ζόρικη μιας και υπάρχει κατάργηση όλων των ασφαλιστικών κλάσεων. Παραδειγματικά, για έναν ελευθεροεπαγγελματία που ασφαλίστηκε το 2010 και που στην εργάσιμη ζωή του είχε μηνιαίο ποσό 586 ευρώ καθαρά, ενώ θα δικαιούνταν κύρια σύνταξη με ονομαστικό ποσό (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) 1522,87 ευρώ στην 40ετία (αν με τις συγκεκριμένες αποδοχές κατάφερναν να πληρώσουν τις εισφορές που τους αναλογούσαν), τώρα θα πρέπει να περιμένει 663,02 ευρώ, δηλαδή 56,5% στην κύρια σύνταξη.  

Σε σχέση με τους εργαζόμενους με μπλοκάκι

Λόγω της συνήθειας αρκετών αφεντικών και εργοδοτών στο κλάδο των μηχανικών και τεχνικών, να μη προσλαμβάνουν αλλά οι εργαζόμενοι συνάδελφοι να πληρώνονται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών το ζήτημα των λεγόμενων «μπλοκάκηδων» αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το «μπλοκάκι», παρότι παρουσιαζόταν τάχα ως δουλειά χωρίς έλεγχο στη διεκπεραίωση της, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μισθωτής εργασίας: με ωράρια, διευθυντικό δικαίωμα πάνω στο αντικείμενο και στο τρόπο με τον οποίο εκτελείται μια εργασία, μηνιαίο μισθό. Το καθεστώς αυτό, πέραν του ότι επιτρέπει στα αφεντικά να μην καταβάλουν δώρα, επιδόματα και αποζημιώσεις κατά την απόλυση, επιτρέπει πολλές φορές και τη μη καταβολή εργοδοτικής εισφοράς για την ασφάλιση του εργαζόμενου. Την ίδια στιγμή, εργοδότες και αφεντικά λαμβάνουν κάθε λογής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ιδιωτικά και εταιρικά πακέτα ασφαλίσεων τα πληρώνουν για τους εαυτούς τους και φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων τους. Συνολικά για τους μισθωτούς, οι κρατήσεις για την ασφάλιση (επί των μικτών αποδοχών) ορίζονται στα 17,82%

Δύσκολα θέματα για εμάς, σωτηρία για το κεφάλαιο και τα αφεντικά

Με αυτό το νομοσχέδιο, η ασφάλιση παύει να είναι κοινωνική και μετατρέπεται σε ατομικό ζήτημα και υποχρέωση του καθενός ξεχωριστά, καταλήγοντας τελικά σε ένα εμπόρευμα για όποιον μπορεί να το αγοράσει. Ειδικά στον κλάδο μας, πολλοί συνάδελφοι με τη γενίκευση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας θα απευθυνθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες αναμένουν νέα πεδία κερδοφορίας. Παράλληλα, το φαινόμενα της εξώθησης στη μετανάστευσης θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, μιας και με τέτοιες ασφαλιστικές εισφορές και με το υπάρχουν μνημονιακό πλαίσιο η άσκηση του επαγγέλματος καθίσταται αδύνατη στη χώρα για χιλιάδες μηχανικούς και τεχνικούς.
Οι συγκεκριμένες πολιτικές, ούτε είναι τυχαίες, ούτε είναι αμερόληπτα και αφαιρετικά «ζήτημα κρίσης». Μπορεί να γίνεται πολύς λόγος από κυβερνητικούς και αστούς εκπροσώπους πως «δεν υπάρχουν χρήματα (για ασφάλιση, παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες και συνολικά κοινωνικές ανάγκες)», ωστόσο οι αριθμοί μιλούν από μόνοι και φανερώνουν πως δεν είναι γενικά ζήτημα ανυπαρξίας χρημάτων. Φαίνεται πως οι κεφαλαιοκράτες, οι εκφραστές αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος δε δρομολογούν τυχαία μια πολιτική. Θέλουν να σώσουν την ελεύθερη αγορά, τη τσέπη και την οικονομία τους, την ώρα που η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία χάνει ολοένα και περισσότερο τη δυνατότητα να καλύψει ακόμη και τα βασικά.

Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση του κεφαλαίου και του συστήματος του!
Οργάνωση και αγώνας για δουλειά με δικαιώματα-μισθούς-δημόσια και δωρεάν ασφάλιση για όλους!
Κανένας συνάδελφος μόνος του απέναντι στο νέο ασφαλιστικό!

Οι διαθέσεις της κυβέρνησης και των «αντιπροσώπων» μας είναι αυτές που είναι. Η παραμονή στην ΕΕ και το ΔΝΤ θα σημάνει κι άλλα μέτρα και μνημόνια, ίσως ακόμη πιο σκληρά. Διαφαίνεται μέρα με τη μέρα πως αν δε πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας, το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν από προσχέδιο θα γίνει πραγματικότητα. Από τη μεριά μας, υπάρχει δρόμος για να κατακτήσουμε όσα μας ανήκουν: αυτός του συλλογικού και ανυποχώρητου αγώνα, στο πλευρό του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των μαχών για τη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μηχανικών και των τεχνικών, για ρήξη με κάθε αφεντικό και φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στο πλευρό όλων των υπόλοιπων φοιτητικών συλλόγων, που βλέπουν όπως και εμείς στο νέο ασφαλιστικό το μαύρισμα του μέλλοντος και των ονείρων τους για αξιοπρεπή ζωή. Στο πλευρό όλου εκείνου του κόσμου της εργασίας που δεν το βάζει κάτω και δίνει τη μάχη για τα δικαιώματα και την ελευθερία του, ενάντια σε κάθε κυβέρνηση και διαχειριστή που θυσιάζει τα δικαιώματα του στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μέσα από έναν τέτοιο συλλογικό, ανυποχώρητο και οργανωμένο δρόμο, μπορούμε να ρίξουμε κάθε νέο ασφαλιστικό και κάθε εκμετάλλευση!

Όλοι-ες στον αγώνα ενάντια στο νεο αντιασφαλιστικό έκτρωμα!



ΑΝΤΙΔΟΜΗ Ε.Α.Α.Κ

στους Πολιτικούς Μηχανικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου