Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

ΑΝΤΙΔΟΜΗ - Ε.Α.Α.Κ

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση κάτω από τις επιταγές της ΕΕ περνάει μια σειρά από μέτρα τα οποία πλήττουν την πλειονότητα του πληθυσμού και κάνει τα κεκτημένα χρόνων όπως οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ακόμη ακόμη και το να δουλεύεις να μοιάζουν πολυτέλεια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι αλλαγές στα πανεπιστήμια. Με το νόμο πλαίσιο και τις τροποποιήσεις του αντικαθίσταται το πτυχίο από τον ατομικό φάκελο προσόντων καθώς προβλέπεται τα σπάσιμο των σπουδών σε δύο κύκλους (3 χρόνια bachelor και 2 χρόνια master) και η καθιέρωση των πιστωτικών μονάδων, οδηγώντας το φοιτητή σε ένα κυνήγι προσόντων, ώστε να έχει καλύτερες πιθανότητες να εργαστεί. Σταδιακά, διαλύεται ο δημόσιος και δωρεαν χαρακτήρας του πανεπιστημίου ενώ με το σχέδιο Αθηνά αλλάζει ο χάρτης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του κεφαλαίου: εγκαθιδρύονται τα συμβούλια διοίκησης, τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται, σχολές και τμήματα συγχωνεύονται ή κλείνουν και αναγνωρίζονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Γίνεται φανερό ότι με την πολιτική που ακολουθούν θέλουν να μας κάνουν πειθήνια όργανα. Οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε συνδυασμό με τις διαγραφές των φοιτητών στα ν+2 και το κόστος σπουδών και ζωής που γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτο μας εξαναγκάζουν να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια στην ολοκλήρωση των σπουδών μας, ή ορισμένοι να τις εγκαταλείπουμε. Μαζί μ’ αυτά η κατάργηση του ασύλου, μια επίθεση στις δημοκρατικές κατακτήσεις, μας στερεί τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και δράσης σε χώρους όπου παλιότερα υπήρχε ως κεκτημένο όλου του λαού. Όλα αυτά προτάσσουν τον ατομικό δρόμο έναντι της συλλογικότητας.

Απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε, εμείς διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο στο οποίο εμείς θα έχουμε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για ό,τι αφορά τις σπουδές μας. Δε θέλουμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα οδηγηθούν στην ανεργία ή στη δουλειά με μισθούς πείνας αλλά θέλουμε να είμαστε αυτοί που θα διεκδικήσουν αυτά που μας ανήκουν.

Στα πλαίσια του συλλόγου πολιτικών μηχανικών αυτή η διεκδίκηση μπορεί να γίνει από τα όργανα του συλλόγου. Για μας το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων του συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση. Στο Σύλλογό μας οι Γενικές Συνελεύσεις δε γίνονται όσο συχνά θα έπρεπε και οι φοιτητές δε συμμετέχουν μαζικά σ’ αυτές. Οι δύο καθεστωτικές δυνάμεις που είναι και πρώτες στο Σύλλογο (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ) δε θέλουν στην ουσία να πραγματοποιούνται Γενικές συνελεύσεις αφού είναι φορείς της κυβερνητικής πολιτικής και συνεπώς επιδιώκουν να περάσει στα πανεπιστήμια χωρίς καμία αντίδραση. Πρέπει όλοι εμείς, συμμετέχοντας μαζικά στις συνελεύσεις, οι οποίες δεν πρέπει να περιορίζονται σε ζητήματα σχολής καθώς αυτά έχουν πολιτικά αίτια, να εγκαλούμε κάθε δύναμη-φορέα της αστικής πολιτικής να απολογείται συνεχώς, αλλά και να παλεύουμε για όσα μας παίρνουν και για όσα δε μας έχουν δώσει ποτέ.


Γιατί ΑΝΤΙΔΟΜΗ;

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε αναγκαίο ένα διαφορετικού τύπου μόρφωμα το οποίο θα δρα στο Σύλλογο φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών συσπειρώνοντας κόσμο που θα παλεύει τόσο για ζητήματα της σχολής όσο και για αυτά που ξεπερνούν τα στενά της όρια. Αφουγκραζόμαστε διαφορετικά τις ανάγκες των φοιτητών και επιδιώκουμε ένα φοιτητικό κίνημα που τολμάει όχι μόνο να αντιστέκεται αλλά να παράγει πολιτική για τον εαυτό του και να νικάει.

Είμαστε ένα σχήμα, δηλαδή μια συλλογικότητα στην οποία ο καθένας μπορεί ισότιμα να εκφράζει την πολιτική του άποψη. Η παρέμβασή μας έχει ως στόχο την κινητοποίηση όλων των φοιτητών του Συλλόγου για τη μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες του, γιατί μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αυριο μέσα από διαδικασίες που θα μας εκφράζουν και θα τις υπερασπιζόμαστε. Γιατί μόνο όταν διεκδικούμε συλλογικά μπορούμε να ζητάμε δημόσια και δωρεαν εκπαίδευση, με ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, δουλειά για όλους με παράλληλη αύξηση των μισθών, να μαχόμαστε ενάντια στους δύο κύκλους σπουδών, τις διδακτικές μονάδες, τα ιδιωτικά/ μη κρατικά πανεπιστήμια και να έχουμε προοπτική νίκης.

Γιατί παίρνουμε ανοιχτά το μέρος αυτού που καταπιέζεται από εκμεταλλευτές και δυνάστες. Γιατί είμαστε με την αριστερά που διεκδικεί να νικήσει, που δεν επιθυμεί να συντρίψει ό, τι δεν μπορεί να ελέγξει, που δεν υποτάσσει τα πάντα στις κοινοβουλευτικές εκλογές και στην ανάδειξη αντιπροσώπων. Ως πολιτική δύναμη θέλουμε να είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα στήσουν τα οδοφράγματα απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές κατευθύνσεις.

Κάθε σχήμα παρεμβαίνει στο Σύλλογό του με τις ιδιαιτερότητές του, με ανοιχτές διαδικασίες στις οποίες συζητάμε, συνδιαμορφώνουμε και τελικά υλοποιούμε τις αποφάσεις μας όλοι μαζί, κόντρα στη λογική της ανάθεσης, με σχετική αυτοτέλεια αλλά ταυτόχρονα συντονίζει τη δράση και την πολιτική του με τα υπόλοιπα σχήματα μέσα από τα συντονιστικά πόλεων και τα πανελλαδικά διήμερα.


Γιατί Ε.Α.Α.Κ;

Ενιαία: γιατί οι συνθήκες της περιόδου μας το επιβάλλουν. Γιατί παλεύει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα από Γενικές Συνελεύσεις με πολλά κοινά αιτήματα διεκδικώντας όσα μας ανήκουν. Γιατί η εποχή αυτή της δομικής κρίσης του καπιταλισμού και της σκληρής επίθεσης της αστικής τάξης στους εργαζόμενους και τη νεολαία επιβάλλει τον κοινό πολιτικό συντονισμό με όλα τα σχήματα στους εργασιακούς, εκπαιδευτικούς και μαθητικούς χώρους.

Ανεξάρτητη: από το κράτος και τους μηχανισμούς του, από την κυρίαρχη αστική πολιτική και ιδεολογία, από το εργοδοτικό και το καθηγητικό κατεστημένο. Γιατί θέλουμε οι πράξεις κι οι απόψεις μας να εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Γιατί θέλουμε να παράγουμε εμείς πολιτική για τον εαυτό μας κι όχι άλλοι για εμάς.

Αριστερή: γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο στην καθημερινότητα μας ως φοιτητές όσο και κεντρικά πολιτικά έχουνε βαθύτερες πολιτικές αιτίες. Γιατί είμαστε με την αριστερά που εμπνέει και εμπνέεται από τα λαϊκά κινήματα ενώ ταυτόχρονα τα μπολιάζει με επαναστατικά στοιχεία. Γιατί απέναντι στον ατομισμό απαντάμε με τη δύναμη των συλλογικών μας αγώνων και διεκδικήσεων.

Κίνηση: ενάντια στην ακινησία της εποχής μας που μας θέλει πειθήνια όργανα.


Πρώτη ανοιχτή συζήτηση του σχήματος: Πέμπτη 21-3 στις 14.00 στην 5.42«Να είμαστε έτοιμοι
κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα.»
Γ. Ρίτσος

1 σχόλιο:

  1. Καλή αρχή σας ευχόμαστε κι αέρα στα πανιά σας συντρόφισσες και σύντροφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή