Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

καταγγελία σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

            Η δικομματική κυβέρνηση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπο τις επιταγές  της ΕΕ και του ΔΝΤ, ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια μια πρωτοφανή επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματα του λαού στην εργασία, την υγεία, την παιδεία και εν τέλει στην ίδια του την ελευθερία. Τώρα, έρχεται να συμπληρώσει την επίθεση αυτή με μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που αφορά συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολείων, απολύσεις, διαθεσιμότητα και κινητικότητα διοικητικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, στον χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοινώθηκαν οι διαθεσιμότητες των 4.000 διοικητικών υπαλλήλων. Σε αυτό, οι εργαζόμενοι αυτού του χώρου, εναντιώνονται με μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων διεκδικώντας το δικαίωμα τους στην μόνιμη εργασία. Μάλιστα, σε ιδρύματα όπως το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ, με την στήριξη φοιτητικών συλλόγων κάνουν κατάληψη και κλείνουν τις σχολές. Στο ΑΠΘ, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, δηλώνοντας ότι το αίτημά τους για «καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση» είναι δίκαιο και ότι «ο αγώνας θα είναι ανυποχώρητος». Ωστόσο, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία του κοσμήτορα, οι γραμματείες παραμένουν ανοιχτές και οι εγγραφές γίνονται κανονικά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπονόμευση του δίκαιου αγώνα τους που έρχεται σε ξεκάθαρη αντιπαράθεση τόσο με τα δικά τους συμφέροντα όσο και με τα δικά μας.

                Γιατί και τα δικά μας; Διότι η αντιδραστική αυτή απόφαση, έρχεται χέρι-χέρι με τον υποβιβασμό της αξίας των πτυχίων μας, την διάλυση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων που αυτό εξασφαλίζει και την διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Διότι πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της συνολικότερης επίθεσης του κεφαλαίου, που στερεί από τον λαό βασικές του ανάγκες και δικαιώματα, τον οδηγεί στην εξαθλίωση και την υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου, ενώ παράλληλα προσδίδει κέρδη στις μεγαλοεπιχειρήσεις, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.
Κάποιοι ωστόσο δεν το βλέπουν… Ή μάλλον κάνουν πως δεν το βλέπουν! Ο λόγος γίνεται για τους συναδέλφους της ΔΑΠ αλλα και της ΠΑΣΠ, που σαν να μην τρέχει τίποτα, χαρωπά και ωραία, συνεχίζουν να κάνουν αυτό που κάνουν τόσα χρόνια: Να πέφτουν σαν τα κοράκια στους πρωτοετείς, για το ποιος από τους δύο θα τους πρωτογράψει! Γνωστό αυτό, ήταν, είναι και μένει αληθινό… Οι καθεστωτικές αυτές παρατάξεις, ήταν από πάντα το μακρύ χέρι των εκάστοτε κυβερνήσεων στα πανεπιστήμια, ήταν αυτοί που από πάντα εμπόδιζαν τον πολιτικό διάλογο και προσπαθούσαν να περάσουν αναίμακτα κάθε εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.
                Συνάδελφε πρωτοετή, το δίλημμα που τίθεται  είναι το εξής: από την μία, οι δουλειά και η επιβίωση 4.000 εργαζομένων και το ίδιο μας το μέλλον και από την άλλη η ενδεχόμενη καθυστέρηση της εγγραφής σου. Σε αυτόν αγώνα, παίρνουμε θέση! Στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε στο πλευρό των απεργών διοικητικών υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών!

Κοινός αγώνας διοικητικών υπαλλήλων, εκπαιδευτικών και φοιτητών!
Για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση!


ΑΝΤΙΔΟΜΗ Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου