Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ECTS: μετατροπή πτυχίων σε χαρτοπετσέτες.εύκολα και γρήγορα.τώρα και στη σχολή σας.

ECTS: ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΕ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ.
ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΣ.*
*εν όψη της γενικής συνέλευσης
Από πέρυσι τέτοια εποχή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αλλαγής του προγράμματος σπουδών του τμήματος. Στην τελευταία συνέλευση του τμήματος καθηγητών, την Τρίτη 22/3 επικυρώθηκαν οι εξής αλλαγές: μείωση των μαθημάτων από 60 σε 57 (κατάργηση Φυσικής, Πληροφορικής και ενός μαθήματος ελεύθερης επιλογής), θεσμοθέτηση της Πρακτικής άσκησης σαν ένα μάθημα ελεύθερης επιλογής ( ενώ πριν ήταν στην ευχέρεια του φοιτητή το αν θα επέλεγε να κάνει πρακτική χωρίς να είναι ενσωματωμένη στο πρόγραμμα σπουδών) ενώ καταργούνται πληθώρα μαθημάτων- ελεύθερων επιλογών. Αυτές οι αλλαγές όπως φαίνεται είναι μόνο η κόρυφη του παγόβουνου αφού στο Τμήμα η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ECTS, τη σημασία τους, τη βαρύτητα που θα πρέπει να προσδίδουν στα μαθήματα κορμού έναντι των μαθημάτων επιλογής, και το πώς θα λειτουργούν στον υπολογισμό του βαθμού του πτυχίου μας. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Τμήματος επέμενε για την άμεση ψήφιση και εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων – ECTS, ενώ αρκετοί καθηγητές έθεταν τον προβληματισμό πως δεν θα είναι εύκολο να γίνει δίκαιη κατανομή των πιστωτικών μονάδων και πως θα είναι άδικο για τους φοιτητές του τμήματος να πέσει ο βαθμός πτυχίου εφόσον θα έχει υπολογιστεί με βάση τα ECTS ως συντελεστές βαρύτητας.
Φυσικά τα ίδια έλεγε και η ΔΑΠ, τόσο σε τοποθέτησή της στο τμήμα όσο και σε ψήφισμα που κατέθεσε στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας. Δηλαδή πώς θα διαμορφωθεί ο αλγόριθμος ώστε ο βαθμός του πτυχίου να υπολογίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα και οι αλλαγές αυτές να γίνουν ταυτόχρονα σε όλα τα τμήματα πολιτικών μηχανικών πανελλαδικά.
___Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ
ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΜΑΣ___
Οι αλλαγές στο Τμήμα μας δεν έρχονται από το πουθενά αλλά ακολουθούν μια σειρά αλλαγών σε πολλά τμήματα πανελλαδικά όπου το αντιδραστικό καθηγητικό μπλοκ βιάζεται να περάσει. Η όλη ιστορία ξεκινά από το 2011 και την ψήφιση του Νόμου Διαμαντοπούλου, που συμπυκνώνει τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της πρώτης αξιολόγησης του ΟΟΣΑ, και περιγράφει ουσιαστικά τη κατάργηση του πτυχίου με τον τρόπο που το ξέρουμε μέχρι σήμερα και αντικατάστασή του από τον ατομικό φάκελο προσόντων. Αυτό σημαίνει πως αντί για ένα ενιαίο πενταετές πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να απασχολούμαστε σε όλα τα αντικείμενα του πολιτικού μηχανικού, θα ερχόμαστε πλέον αντιμέτωποι με το γνωστό Barchelor και Μaster, δηλ. στα 3 πρώτα έτη των σπουδών μας θα πρέπει να συλλέξουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό πιστωτικών μονάδων-ECTS έτσι ώστε να κατοχυρώσουμε τον τίτλο του Barchelor και στα επόμενα 2 έτη έναν μικρότερο αριθμό πιστωτικών μονάδων-ECTS για να κατοχυρώσουμε τον τίτλο του Μaster. Με κριτήριο αποκλειστικά και μόνο τις πιστωτικές μονάδες-ECTS για την κατοχύρωση του κάθε τίτλου θα είναι υποχρεωμένος ο κάθε φοιτητής να διαμορφώσει το δικό του πρόγραμμα σπουδών ή μάλλον τον δικό του φάκελο προσόντων, συμπληρώνοντας  με κάθε μάθημα, σεμινάριο, ερευνητικό, εργασία, πρακτική άσκηση που επιλέγει τα απαιτούμενα ECTS. Έτσι ο απόφοιτος θα έχει το δικό του φάκελο προσόντων και με αυτόν θα προσπαθεί να βρει δουλειά και να διαπραγματεύεται ατομικά με τον εργοδότη του για τις συνθήκες εργασίας και το μισθό του. Αυτό γιατί το πτυχίο δε θα κατοχυρώνει κάτι συλλογικό στο κλάδο, σε συνδυασμό με την απουσία συλλογικής σύμβασης εργασίας, και ο κάθε απόφοιτος θα αντιμετωπίζεται σαν εργαζόμενος που διαθέτει εξατομικευμένες γνώσεις. Έτσι δεν θα παρέχεται κανένα εργασιακό δικαίωμα ,ενώ καταργούνται πλήρως και τα συλλογικά δικαιώματα που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Κι αν σε όλα αυτά προστεθεί και η επικείμενη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού που καθιστά οριακά ασύμφορη την άσκηση του επαγγέλματος,τότε διαφαίνεται πως η προοπτική μας είναι τελείως μαύρη.
Συν της άλλης, η εφαρμογή των ECTS δημιουργεί πολλές ταχύτητες αποφοίτων και μας αναγκάζει σε ένα αέναο κυνήγι πιστοποιήσεων και ατομικών προσόντων (περιβόητη «δια βίου μάθηση»), οξύνοντας τον ανταγωνισμό την ανθρωποφαγία και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Πόσο μάλλον αν προστεθεί σ’ αυτά ότι ήδη για την εξάσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η λήψη πιστοποίησης από ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης (π.χ. ως ενεργειακός επιθεωρητής άσχετα με το αν έχεις διδαχθεί ΚΕΝΑΚ στην Οικοδομική 2). Αν όντως εφαρμοστεί μια τέτοια αλλαγή θα καταλήξουμε να αναλωνόμαστε στο πώς θα καταφέρουμε να αποσπάσουμε τον «καλύτερο» φάκελο προσόντων έναντι των υπόλοιπων συμφοιτητών μας προκειμένου να είμαστε ανάμεσα σε αυτούς τους όλο και λιγότερους εκλεκτούς που θα βρουν δουλειά (άσχετα απο το αν αυτή θα μπορεί να μας εξασφαλίζει τα προς το ζην).
Γι αυτό μια συζήτηση (που πρώτα απ’ όλους εκκινούν χέρι με χέρι ΔΑΠ και Πρίνος) για το κάτα πόσο θα μειωθεί ο βαθμός πτυχίου σε σχέση με πριν ή για το από ποιό τρέχον ακαδημαικό έτος θα εφαρμοστεί αυτή η διάταξη κινείται σε μία τελείως λάθος κατεύθυνση και δε μας αρμόζει. Η εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων έρχεται να πλήξει όλο το φοιτητικό σώμα οριζόντια με τον τρόπο που αναφέρεται παραπάνω κι αυτό είναι ξεκάθαρο, παρά τις προσπάθειες του Προέδρου να αποπροσανατολίσει την κουβέντα και να δημιουργήσει ψεύτικα δίπολα που αφορούν ποιό θα είναι το έτος εφαρμογής και ποιός ο τρόπος βαθμολόγησης.
Θα πρέπει λοιπόν να αφήσουμε πίσω μας οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση για ημίμετρα και να πάρουμε ξεκάθαρη θέση στο μπλοκάρισμα της εφαρμογής των ECTS. Η πείρα του φοιτητικού κινήματος έχει δείξει ότι μόνο με συλλογικούς αγώνες μπορούμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας. Υπό αυτό το πρίσμα στο επόμενο τμήμα σχολής που θα γίνει και θα συζητηθούν τα παραπάνω ο φοιτητικός σύλλογος πρέπει να είναι μαζικά εκεί ώστε να μπλοκάρει οποιαδήποτε διαδικασία πλήττει τα συμφέροντα μας. Τέλος αυτό πρέπει να συνδέεται με μια κατεύθυνση συνολικής ανατροπής της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης κόντρα σε λογικές ανάθεσης και άναμονης,που είναι βασικά ιδεολογήματα της συγκυρίας.


ΟΛΟΙ/ΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4 ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ
ECTS,
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ!

ΑΝΤΙΔΟΜΗ_ΕΑΑΚ στους πολ_μηχ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου