Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί, μια ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί!

            Η δικομματική κυβέρνηση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπο τις επιταγές  της ΕΕ και του ΔΝΤ, και με την πρόφαση της κρίσης στοχεύει στη συντριβή του κόσμου της εργασίας οδηγώντας μεγάλο μέρος λαού και νεολαίας στη φτώχεια, την εξαθλίωση και στο αβέβαιο μέλλον της ανεργίας και της μετανάστευσης. Τα τελευταία χρόνια εξαπολύει μια πρωτοφανή επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματα του λαού στην εργασία, την υγεία, την παιδεία και εν τέλει στην ίδια του την ελευθερία. Τώρα, έρχεται να συμπληρώσει την επίθεση αυτή με μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που αφορά συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολείων, τόσο προς φοιτητές και μαθητές οδηγώντας τους σε ένα μέλλον ανεργίας ή ελαστικών σχέσεων εργασίας με άθλιες συνθήκες, όσο προς διοικητικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς με απολύσεις, διαθεσιμότητα και κινητικότητά τους. Συγκεκριμένα, στον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουμε 2.500 μόνιμους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, 10.000 αναπληρωτές εκτός σχολείου και 0 διορισμούς ενώ στο χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοινώθηκαν οι διαθεσιμότητες των 4.000 διοικητικών υπαλλήλων. Η απάντηση των κλάδων ήταν μαζική και άμεση: οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων  διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη εργασία. Μάλιστα, σε ιδρύματα όπως το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ, με την στήριξη φοιτητικών συλλόγων κάνουν κατάληψη και κλείνουν τις σχολές. Στο ΑΠΘ, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, δηλώνοντας ότι το αίτημά τους για «καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση» είναι δίκαιο και ότι «ο αγώνας θα είναι ανυποχώρητος». Ωστόσο, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία του κοσμήτορα, οι γραμματείες παραμένουν ανοιχτές και οι εγγραφές γίνονται κανονικά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπονόμευση του δίκαιου αγώνα τους που έρχεται σε ξεκάθαρη αντιπαράθεση τόσο με τα δικά τους συμφέροντα όσο και με τα δικά μας.

Η πολιτική αυτή κατεύθυνση, ιδιαίτερα τώρα με την απόλυση τόσων εργαζομένων, αποκρυσταλλώνεται στα πανεπιστήμια με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, βασικές αιχμές της οποίας είναι:

-Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου
Η διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου η οποία επιτυγχάνεται με την κρατική υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και την επιβολή διδάκτρων αρχικά στο δεύτερο κύκλο σπουδών, μια τομή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το υπουργείο έρχεται να προσθέσει στο ήδη ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών την επικείμενη κατάργηση των δωρεάν συγγραμάτων και της φοιτητικής μέριμνας συνολικά μετακυλίοντας ένα κομμάτι του κόστους φοίτησης στους φοιτητές.


-Κατάργηση των ενιαίων πτυχίων
Μια ακόμα αιχμή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (σπάσιμο του κύκλου σπουδών σε 3+2 χρόνια bachelor και master κατά τα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια). Η διάλυση των ενιαίων πτυχίων και η αντικατάστασή τους από τον ατομικό φάκελο προσόντων κινούνται στην κατεύθυνση διάσπασης των συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και κάθε συλλογικής διεκδίκησης απέναντι στον αυριανό εργοδότη. Ο απόφοιτος θα αναγκάζεται να διαπραγματευτεί ατομικά με την εργοδοσία, ανίκανος να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας υπό το φόβο της απόλυσης. Αλλά και στο πανεπιστήμιο οι φοιτητικοί σύλλογοι διαλυτοποιούνται καθώς το σπάσιμο των σπουδών σε κατευθύνσεις περιορίζει τις δυνατότητες συλλογικής διεκδίκησης και νίκης από τη μεριά των φοιτητών. Η αντικατάσταση του πτυχίου από τον ατομικό φάκελο προσόντων διαμορφώνει ένα εξατομικευμένο-ανταγωνιστικό φοιτητή και μελλοντικού εργαζόμενου και τον εξαναγκάζει σε μια διαρκή επανακατάρτιση στους διάφορους φορείς της δια βίου εκπαίδευσης.

-Εντατικοποίηση και διαγραφές φοιτητών
Κυρίαρχος στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση είναι ο ρόλος της διαγραφής φοιτητών στα ν+2 έτη σπουδών. Υπό το φόβο των διαγραφών οι φοιτητές θα στραφούν στα αμφιθέατρα παρακολουθώντας ακόμη πιο εντατικά κάθε μάθημα, σε ένα κλίμα διαρκώς αυξανόμενης πίεσης και ανταγωνισμού. Τα μέτρα εντατικοποίησης του νέου νόμου (απουσίες, αλυσίδες μαθημάτων, προαπαιτούμενα) έρχονται να συμπληρώσουν την ασφυκτική καθημερινότητα του φοιτητή και να περιορίσουν τη διάθεση ενασχόλησης με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα όργανά τους. Όσο οι συλλογικές αναπαραστάσεις και διεκδικήσεις θα απουσιάζουν, τόσο θα εντείνεται ο ατομικός δρόμος (συνδιαλλαγή με τους καθηγητές στην οποία εξέχοντα ρόλο έχει η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ ιδιαίτερα στο σύλλογό μας).

-Κλείσιμο-συγχωνεύσεις σχολών.
Ήδη με το σχέδιο Αθηνά η κατεύθυνση που βάζει το υπουργείο είναι φανερή. Αυτή έρχεται να επαληθευτεί από τους αριθμούς των εισακτέων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα (μειώνονται σε ΤΕΙ και τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών, αυξάνονται σε τεχνολογικές και οικονομικές σχολές). Δεν είναι άλλη από την κατεύθυνση της εισαγωγής ειδικεύσεων στο εσωτερικό των ΑΕΙ όπως περιγράφεται παραπάνω.

Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών και διοικητικών δεν είναι ξέχωρες από την αναδιάρθρωση στα πανεπιστήμια και συνολικά στην εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή τα συμφέροντά μας ως φοιτητές βρίσκονται πλάι στα συμφέροντα των απεργών εργαζομένων και των μαθητών που πλήττονται από τις νέες αλλαγές στα λύκεια.

Στην συνολική αυτή επίθεση, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Δεν μπορούμε να μείνουμε δέκτες και απλοί παρατηρητές των όσων συμβαίνουν και καθημερινά θυσιάζουν στον βωμό του κέρδους τα δικαιώματα μας και την ελευθερία. Πρέπει να απαντήσουμε συνολικά, να σηκώσουμε κεφάλι και να βγάλουμε από την μέση αυτούς που προσπαθούν να μας φτάσουν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε σε:

Ø  Γενικές συνελεύσεις. Στο επόμενο διάστημα να ορίσουμε γενική συνέλευση του συλλόγου, προκειμένου να αποφασίσουμε συλλογικά και μαζικά τη θέση μας στα τρέχοντα ζητήματα. Διότι στα συλλογικά προβλήματα, δεν χωράνε ατομικές λύσεις.
Ø  Καταλήψεις και διαδηλώσεις. Δίνοντας στην πράξη την απάντηση μας αγωνιστικά και μαχητικά! Με αυτούς που προσπαθούν να υπονομεύσουν το παρόν και το μέλλον μας, δεν χωράνε συζητήσεις και συμβιβασμοί. Κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ., εκμεταλλεύονται στεγνά, ξεκάθαρα και στοχευόμενα τον λαό και τον κόσμο της εργασίας. Στην αντιλαϊκή δράση τους, χωράνε μόνο μαχητικοί και εργατικοί αγώνες ως απάντηση.
Ø  Συντονισμό με τους διοικητικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που πλήττονται. Οικοδομώντας και συγκροτώντας ένα ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο που μάχεται:
·         Ενάντια στις απολύσεις, την διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, για το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας
·         Για αξιοπρεπείς μισθούς, που δίνουν την δυνατότητα στους εργαζομένους και τις οικογένειες τους όχι απλά να επιβιώνουν – που και αυτό πλέον είναι ζήτημα – αλλα να ζουν αξιοπρεπώς με όλες τις κοινωνικές παροχές που χρειάζονται.
·         Για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση
·         Καμία διαγραφή φοιτητή, όχι στην εντατικοποίηση και το σπάσιμο των πτυχίων σε 3+2 χρόνια


Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή! Αγώνας-ρήξη-ανατροπή!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 16/10 ΣΤΙΣ 14.00 ΣΤΗ 5.42



ΑΝΤΙΔΟΜΗ Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου