Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

3+1 λόγοι για να βρεθείς τη Τρίτη 19/5 στη Γενική Συνέλευση Τμήματος (συνέλευση καθηγητών)

στις 10:15 στον 1ο όροφο του κτιρίου Υδραυλικής που θα συζητήσουν
το πρόγραμμα σπουδών σου!

1. Το πρόγραμμα σπουδών, αφορά τους φοιτητές του συλλόγου, άρα και εσένα! 
Αν δεν αφορά εμάς το περιεχόμενο των σπουδών μας, ποιόν αφορά; Εμάς πρώτα απ’ όλους θα επηρεάσει το αν μαθήματα θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, αν το αντικείμενο σπουδών μας κατακερματίζεται, αν η εντατικοποίηση των σπουδών μας δεν μας επιτρέπει να σηκώσουμε κεφάλι. Εμάς επίσης θα επηρεάσουν οι εξελίξεις που θα κατακερματίσουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, από ένα πτυχίο που δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για δουλειά αλλά διαβατήριο για την ανεργία. Αν εμείς δε κάνουμε κάτι γι’ αυτό και αφήσουμε τις εξελίξεις στη τύχη τους, η κατάσταση που θα έρθουμε να συναντήσουμε δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα μας σε μόρφωση και δουλειά. 

2. Έχουν σκοπό να συγχωνεύσουν, να καταργήσουν και να κατανέμουν διαφορετικά μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών!
Στη προηγούμενη συνέλευση τμήματος, οι καθηγητές μας είπαν πως το πρόγραμμα είναι πολύ «φορτωμένο» (τι κρίμα που δε σκέφτονταν το ίδιο όταν βάζαν το ένα υποχρεωτικό τεστ πίσω από το άλλο)! Για να το ελαφρύνουν, σκέφτηκαν να καταργήσουν μαθήματα ή να τα συγχωνεύσουν (π.χ. ακούστηκε η κατάργηση της Φυσικής). Αποτέλεσμα αυτού δε θα είναι πιο ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών, αλλά μαθήματα με υπέρογκη ύλη, πολύ δυσκολότερα στη διεκπεραίωση. Είπαν επίσης πως μαθήματα του κορμού θα τα μεταφέρουν στους τομείς. Σαν να λέμε, «κάτι πρέπει να κάνουμε ώστε σε ένα επόμενο διάστημα να πούμε πως ο κορμός του προγράμματος σπουδών δεν αρκεί για να ανταποκρίνεται σε ένα συνολικό πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού, άρα το πτυχίο πρέπει να διασπαστεί ανάλογα με τους τομείς». Αν πάμε λίγο παραπέρα, σε μια αγορά εργασίας που το πτυχίο δεν θα είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά, φανταστείτε με ποιους όρους θα μπορούμε να εργαστούμε! Θα χρειαστεί, όσων η τσέπη αντέχει, να ριχτούμε σε σεμινάρια κατάρτισης προκειμένου να συμπληρώσουμε τα «προσόντα» για να μας προσλάβουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι (μιας και τα μικρά γραφεία αφανίζονται το ένα μετά το άλλο).


3. Θεσμοθετούν τη πρακτική άσκηση!
«Για να κερδίσετε πείρα το κάνουν», θα έλεγε κάποιος. Μάλλον για να κερδίσουμε πείρα στο να δουλεύουμε απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα θα εννοεί, αφού αυτή είναι η κατάσταση με τις πρακτικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συμμετέχουμε σε ερευνητικά προγράμματα εταιρειών ή σε έργα ανάλογα με τον τομέα μας, παράγουμε έργο και η «ανταμοιβή» είναι μια υπογραφή σε ένα χαρτί που πιστοποιεί πως για άλλη μια φορά γίναμε υπηρέτες στα χέρια της εργοδοσίας. Η πρακτική άσκηση που μας ετοιμάζουν δε μας κάνει! Θέλουμε η οποιαδήποτε εργασία, όπου και όποτε πραγματοποιείται να είναι πληρωμένη με αξιοπρεπής μισθούς, ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα!

Ο τελευταίος λόγος – και πιο συνολικός – είναι ότι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη ζωή μας είμαστε εμείς μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και την έμπρακτη διεκδίκηση! Ούτε οι ΔΑΠίτες που έχουν συμμετοχή στην επιτροπή προγράμματος σπουδών, ούτε οι μεγαλοκαθηγητάδες μπορούν να διασφαλίσουν το δικαίωμα μας στις ανθρώπινες & ολοκληρωμένες σπουδές, στα πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα!
Τα ευρωπαϊκά πρότυπα της Bolognia και των διεθνών ιδρυμάτων στα οποία κινούνται οι αναδιαρθρώσεις στα προγράμματα σπουδών, δεν είναι τίποτα άλλο από σπουδές εντατικοποιημένες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου, κατακερματισμένες!

Μπορεί τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών για τον σύλλογο φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών να μην ήταν αγωνιστικά και υπέρ των συλλογικών διαδικασιών και μαχών που πρέπει να δώσει το φοιτητικό κίνημα, αλλά για εμάς τίποτα δε τελείωσε την ήμερα των φοιτητικών εκλογών.

Εμείς λέγαμε, λέμε και θα λέμε πως βρισκόμαστε

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΙΑ ΖΩΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου