Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Τέλος στην αναμονή!

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Τα μηδενικά όρια διαπραγμάτευσης που υπάρχουν μέσα στον ασφυκτικό κλοιό της ΕΕ και του ευρώ ήταν ανέκαθεν μια πραγματικότητα. Ένα μήνα μετά την εκλογή της, τα ανακάλυψε και η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. Με τη νέα συμφωνία-μνημόνιο  που σύναψε με τους δανειστές της χώρας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ελπίδα φεύγει όσο απότομα ήρθε. Η σχεδόν άνευ όρων δέσμευση για υλοποίηση των επιταγών της άρχουσας τάξης από τη νέα κυβέρνηση και η δημόσια αλληλοϋποστήριξη τους (βλ. δηλώσεις Σ.Ε.Β., Βαρδινογιάννη), υποδηλώνει ότι καμία κυβερνητική διαχείριση δεν μπορεί να αλλάξει την υπάρχουσα κοινωνική κατάσταση, με αποτέλεσμα να διατηρείται η ζοφερή, για το λαό και τη  νεολαία, πραγματικότητα.

Στην παιδεία, ο νέος υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς έχει προχωρήσει σε μια σωρεία εξαγγελιών από τις οποίες άλλες παίρνει πίσω και άλλες μετασχηματίζει εντέχνως, το γνωστό φαινόμενο «κωλοτούμπα». Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις, το παρόν και το μέλλον των φοιτητών και της νεολαίας φαίνεται να μην έχουν πολλά να ζηλέψουν από την αθλιότητα της προηγούμενης κατάστασης.

Η επιχειρηματική μετάλλαξη του πανεπιστημίου συνεχίζεται κανονικά, με ιδιώτες να χρηματοδοτούν την έρευνα και τα προγράμματα σπουδών κάνοντας τις ανάγκες των φοιτητών θυσία για τα κέρδη των επιχειρήσεων, και με εργολάβους να λύνουν και να δένουν σε όλες τις λειτουργίες των ιδρυμάτων.

Ο νόμος-έκτρωμα (Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου), σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη Μπολόνια, παραμένει να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας, με όλες τις αντιδραστικές του διατάξεις (σπάσιμο κύκλου σπουδών, εισαγωγή πιστωτικών μονάδων, διαγραφές, όριο φοίτησης, κατάργηση ασύλου, κατάργηση έντυπων συγγραμάτων,  εγκαθίδρυση συμβουλίων ιδρύματος, επώνυμες έδρες, ιδιωτική χρηματοδότηση ιδρυμάτων κλπ) έτοιμες για εφαρμογή ή ήδη σε ισχύ.

Η μέριμνα τείνει να γίνεται όρος προς εξαφάνιση, με τις εστίες να στεγάζουν ελάχιστους φοιτητές και αλλού να κλείνουν (ΤΕΙ Σίνδου), ο έλεγχος στην ιδιωτική πλέον λέσχη με ηλεκτρονικό σκανάρισμα των πάσο να έχει εγκαθιδρυθεί, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά να είναι μία πραγματικότητα, οι δωρεάν μετακινήσεις να είναι άπιαστο όνειρο και τα δωρεάν συγγράμματα να βρίσκονται υπό διακύβευση.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Είναι φανερό ότι χωρίς γενναία και άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία κόντρα στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε και αρνιόταν πριν τις εκλογές και τώρα αποδέχεται και χαράσσει πολιτική βάσει αυτών), η παραπάνω κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θα γίνει το φοιτητικό κίνημα συνδιαχειριστής των ψίχουλων και της μιζέριας αλλά θα διεκδικήσει να πληρώσουν το χρέος αυτοί που το δημιούργησαν και να οικειοποιηθεί η ελληνική κοινωνία τον πλούτο που παράγει, με προτεραιότητα την παιδεία, την υγεία και την εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης δουλειάς για όλους! Μόνο με την πάλη του λαού μπορεί να επιτευχθεί η διαγραφή του χρέους, και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τη συμμορία των Βρυξελλών και την ΕΕ, με τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους. Μονομερώς, μέσα από το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του, και σε σύγκρουση και αποδέσμευση από την ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και τις δανειακές συμβάσεις τους. Το δίλημμα έχει τεθεί και το βιώνουμε καθημερινά στις ζωές μας χιλιάδες νεολαίοι. Γίνεται πλέον ολοένα και πιο καθαρό σε αντιδιαστολή με τις «εθνοενωτικές σούπες» και τις υποκριτικές αφηγήσεις του τύπου «τα φάγαμε όλοι μαζί», ότι το ζήτημα του χρέους είναι ζήτημα ταξικό γιατί φορτώνεται στις πλάτες των λαών και όχι του εθνικού κεφαλαίου. Είτε θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο δις ευρώ σε τόκους και χρεολύσια αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια είτε θα διαγράψουμε το χρέος που στέκει σαν βραχνάς πάνω από τα κεφάλια μας και θα μπορέσουμε να ζήσουμε με βάση τις ανάγκες μας.


ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ, ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

Όσον αφορά τις διαγραφές (που ήδη στο τμήμα μας οι λεγόμενοι «αιώνιοι» δεν έχουν δικαίωμα δήλωσης μαθημάτων αυτό το εξάμηνο), η κατάργηση που υποσχόταν ο υπουργός έγινε σιγά σιγά συνέντευξη των ενδιαφερομένων και από κοινού συμφωνία για το  χρονικό όριο ολοκλήρωσης των σπουδών. Κάτι που είναι σε αντιδιαστολή με το αίτημα του φοιτητικού κινήματος για πλήρη κατάργηση των διαγραφών, και επιστροφή όσων έχουν διαγραφεί χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις. Φυσικά δεν έγινε ούτε μία νύξη για το ζήτημα των ορίων φοίτησης.
H θέση του φοιτητικού κινήματος από την πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα των συγκεκριμένων ορίων φοίτησης στο τραπέζι, ήταν μία: Κανένα όριο φοίτησης, οι φοιτητές που σπουδάζουν δεν κοστίζουν τίποτα και χρησιμοποιούνται σαν εξιλαστήρια θύματα για όσα κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων ΔΕΝ έκαναν στα πανεπιστήμια !
Ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν, και ειδικά σε όσους έχουν υποθηκεύσει το μέλλον της γενιάς μας, να μας στερήσει το δικαίωμα στις σπουδές και στα εργασιακά μας δικαιώματα.


ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τη νεολαία μόνο αισιόδοξη δεν είναι. Με τις διαγραφές πάνω από τους φοιτητές απειλητικές, και το ρυθμό σπουδών όλο και πιο ασφυκτικό πειθαρχούν τους φοιτητές και του αποστρέφουν από τις συλλογικές τους διαδικασίες. Με τη μέριμνα να καταργείται πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν εντελώς τις «δωρεάν» σπουδές τους είτε μιλάμε για πανεπιστήμιο, είτε για σχολείο. Και με την επικείμενη διάσπαση των πτυχίων, την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την πλήρη καταστροφή των σχέσεων εργασίας προς όφελος όσων κερδίζουν στο έδαφος της κρίσης, διαμορφώνουν τον μελλοντικό εργαζόμενο ευέλικτο, αναλώσιμο και τον οδηγούν στον ατομικό δρόμο, την ανεργία ή την εργασιακή περιπλάνηση με ελαστικές σχέσεις εργασίας για μισθούς πείνας.

Μόνο μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες οι κουβέντες μπορούν να μετουσιωθούν σε πράξεις, μπορούμε να καταφέρουμε να αλλάξουμε καταστάσεις, αλλά και να τις κατανοήσουμε. Μέσω του Φοιτητικού μας Συλλόγου να παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις και να πράττουμε συλλογικά, για να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη! Τα προβλήματα είναι εδώ αλλά οι μόνοι που μπορούν να τα λύσουν και να ανατρέψουν συνολικά στη ρίζα τους είμαστε εμείς και κανένας που θα το «αναλάβει» για εμάς, χωρίς εμάς.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3 ΣΤΙΣ 15.00 ΣΤΗΝ 542


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου