Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Λίγα λόγια για το χρέος

Σίγουρα τον τελευταίο καιρό αυτό, υπάρχει από πολλούς έντονος προβληματισμός σχετικά με το χρέος: πόσο είναι ή όχι βιώσιμο, αν πρέπει ή όχι να διαγραφεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρ’ όλη τη ρητορική για διαγραφή του χρέους όλο το προηγούμενο διάστημα και τις υποσχέσεις για «ανακούφιση» του ελληνικού λαού, φαίνεται να έχει αλλάξει στάση, καθώς έχει αποδεχτεί το μεγαλύτερο μέρος του και έχει πλέον και ο ίδιος παραδεχτεί πως ούτε διαπραγματεύσιμο δεν είναι! 

Το ζήτημα του χρέους πρέπει να εξετάζεται από τη σκοπιά του ποιος το δημιούργησε, ποιος το χρωστάει και ποιος καλείται τώρα να το πληρώσει. Τόσα χρόνια αναπαράγεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, για εξυπηρέτηση των αστικών κομμάτων και των συμφερόντων τους, μια πλασματική εξήγηση για την φύση του χρέους. Πως δήθεν είναι απόρροια του σπάταλου τρόπου ζωής του ελληνικού λαού, της ακαμψίας της αγοράς εργασίας, της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, έτσι ώστε να «δικαιολογούνται» συμπεράσματα που θέλουν ακόμη πιο αντεργατικά μέτρα, ακόμη πιο χαμηλούς μισθούς, ακόμη περισσότερες απολύσεις ως λύση του προβλήματος. Ωστόσο ακόμη και εκεί που τέτοιες μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται κατά κόρον, δηλαδή σε χώρες – υπόδειγμα για τον καπιταλισμό, τα χρέη υπάρχουν και μεγεθύνονται. Για παράδειγμα, το χρέος της Κίνας έχει τετραπλασιαστεί από το 2010 έως το 2014, παρ’ όλο που οι ρυθμοί ανάπτυξης της είναι 7-8% ετησίως και εκατομμύρια άνθρωποι αμείβονται με 1 δολ. την ημέρα χωρίς να έχουν κανένα εργατικό δικαίωμα. Άρα μάλλον, αυτό που παράγει το χρέος δεν είναι αυτό που μας παρουσιάζει η αστική προπαγάνδα. Η δημιουργία, η εξάπλωση και η γιγάντωση του χρέους ουδεμία σχέση έχει με τον τρόπο ζωής του λαού. 

Κατά τη διάρκεια μόνο της τελευταίας πενταετίας και της υποτιθέμενης προσπάθειας από μεριάς αστικών κυβερνήσεων για έξοδο από τη κρίση, το χρέος διογκώθηκε από 299 δις το 2009 (115% του ΑΕΠ) σε 324 δις το 2015 (180% του ΑΕΠ)! Ακόμη, το 92% δοθέντων χρημάτων από τα πακέτα διάσωσης (232 δις από τα 252 δις) επιστράφηκαν στους δανειστές ή δόθηκαν στις τράπεζες! Στο αντίποδα, την ίδια περίοδο, το γερμανικό κεφάλαιο αποκόμισε 40,9 δις ευρώ από τη διαχείριση του χρέους! Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, δήθεν στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους, οι διαχειριστές του εγχώριου αστικού πολιτικού συστήματος, μέσω διαφόρων νόμων και μεταρρυθμίσεων (μνημόνια, υπουργικές αποφάσεις), ξεζουμίζουν όλο και περισσότερο την πληττόμενη πλειοψηφία του λαού. Μέσα στη τελευταία 4ετία, η ανεργία έχει φτάσει στο 27%, η μείωση των μισθών και των συντάξεων έχει ανέλθει στο 40%, πάνω από 100.000 νέοι έχουν μεταναστεύσει και οι αυτοκτονίες των ανθρώπων που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά ακόμη και στα βασικά, έφτασε σε πλήθος τις 5000! Σπίτια χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση, οικογένειες χωρίς φαγητό στο τραπέζι, φοιτητές και μαθητές χωρίς προοπτική, μέσα σε ένα διαλυμένο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Ιδιαίτερη συμβολή στη διόγκωση του χρέους και στις αντιλαϊκές αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνέχεια από το πολιτικό κατεστημένο, έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το ίδιο το χρέος, σε όλα τα χρόνια συμμετοχής της χώρας στην ΕΟΚ-ΕΕ, από το 20%του ΑΕΠ που ήταν το 1980, έφτασε στο 124% το 2010! Η ΕΕ είναι αυτή που θεσμικά προστατεύει το εταιρικό κεφάλαιο, τους ιδιώτες και τα μεγαλο – επιχειρηματικά συμφέροντα, πράγμα που αν πάμε ένα βήμα παραπέρα μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει για την όξυνση της μνημονιακής πολιτικής. Ας μη ξεχνάμε, ότι η ίδια η συμμετοχή στην ΕΕ οδήγησε σε αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας και συντριβή ζωτικών ή παραδοσιακών κλάδων ντόπιας παραγωγής (όπως π.χ. αγροτικά προϊόντα)! Επίσης, η ίδια έχει βάλει εγγυήσεις πως οι εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα μας θα συντριβούν, προκειμένου να σωθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού προσωπικού που τους στηρίζει! Συμπληρωματικά, αναφέροντας έγκυρες πηγές – αστικού μάλιστα τύπου(!) – ενημερώνουμε ότι για κάθε 100 ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που εισέρρεαν στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος αύξανε κατά 250 ευρώ!

Το χρέος δεν είναι του λαού!

Δεν το χρωστάμε – Δεν το πληρώνουμε!

Η αναγκαία διαγραφή του χρέους, δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, όπως προσπαθούν να μας πείσουν! Τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα (αλλά και όσες άλλες χώρες δανειοδοτήθηκαν, όπως π.χ. Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία), δεν έσωσαν τον ελληνικό λαό, αλλά τις τράπεζες και τις οικονομικές ελίτ, που πραγματικά διασώθηκαν! Ίσα – ίσα, οι λαοί της Ευρώπης αποτέλεσαν την ασπίδα που χρησιμοποίησαν οι αστικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς μηχανισμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για να αποκρύψουν την διάσωση των τραπεζών, που μόνο στην Ελλάδα κόστισε 211 δις ευρώ! Οι λαοί της Ευρώπης, ποτέ δεν ρωτήθηκαν άλλωστε αν θέλουν να διασώσουν τράπεζες! Διαγραφή του χρέους εδώ και τώρα, χωρίς διαπραγματεύσεις και υποχωρήσεις, σημαίνει αποδέσμευση από ένα σύνολο οικονομικών υποχρεώσεων τις οποίες έχουν οι οικονομικές ελίτ και καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς! Διαγραφή του χρέους σημαίνει ακύρωση των δεσμεύσεων της ΕΕ για αιώνια λιτότητα και αποδέσμευση από την ΕΕ, τους μηχανισμούς της και όλο το πολιτικό προσωπικό που την στηρίζει σημαίνει δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης πολιτικής σε επίπεδο βιομηχανίας, εργασίας, υγείας και εκπαίδευσης!

Ο λαός έχει κάνει υπερβολικές θυσίες τα τελευταία χρόνια, επειδή κλήθηκε να ξεπληρώσει ένα χρέος το οποίο ποτέ δεν δημιούργησε! Παρ’ όλα αυτά, οι άνεργοι εξακολουθούν να μην παίρνουν επιδόματα και οι απαραίτητες προσλήψεις και χρηματοδοτήσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζουν να αποτελούν μακρινό όνειρο! Ήρθε η στιγμή οι φοιτητές με τους συλλόγους τους, πλάι στους αγωνιζόμενους εργαζομένους να σηκώσουν κεφάλι και να μπουν δυναμικά στο προσκήνιο για να επιβάλλουν και να κερδίσουν τα δικαιώματα τους! Απέναντι στις διαπραγματεύσεις και την υποταγή από τις διάφορες πολιτικές και τους διαχειριστές, όπως και αν αυτοί χρωματίζονται, εμείς προτάσσουμε τον συλλογικό, ανυποχώρητο και οργανωμένο αγώνα!



/// Διαγραφή του χρέους

//////// Έξω απ’ την ΕΕ

/////////////Πάρε τη κατάσταση στα χέρια σου λαέ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου