Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Τίποτα δε τέλειωσε, όλα τώρα αρχίζουν! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΤΡΙΤΗ 25/11 στις 14:00 στην 5.42

Την περασμένη Δευτέρα, 17 Νοέμβρη, έλαβε χώρα μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις που είδε τον τελευταίο χρόνο η πόλη. Το μαζικό μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, πλάι στους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους συλλόγους τους, διαδήλωσε στην πόλη δίνοντας έντονο πολιτικό στίγμα για την εξέγερση του ’73, αλλά και την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Τίμησε το Πολυτεχνείο, όχι ως απλή επετειακή μνήμη, αλλά με τους αγώνες του σήμερα. Φώναξε ενάντια στην άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τώρα όπως και τότε διαλύουν τα δικαιώματα του λαού, κάλεσε όλο τον κόσμο να ανατρέψει το μαύρο παρόν και μέλλον που μας ετοιμάζουν με αγώνες. Πάλεψε για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, ένα τρίπτυχο αίτημα που φαίνεται πως ακόμη και σήμερα δεν είναι δεδομένο. 

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου μας, που πραγματοποιήθηκε στις 13 του μήνα, την Παρασκευή πραγματοποιήσαμε μαζί με τον σύλλογο φοιτητών Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων κατάληψη στην πρυτανεία, κόντρα στον αυταρχισμό των νέων πρυτανικών αρχών και στα γεγονότα καταστολής που έγιναν τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα (επίθεση ΜΑΤ σε φοιτητές στη Νομική, άγρια καταστολή στην απογευματινή διαδήλωση αλληλεγγύης) αλλά και στην Θεσσαλονίκη (κλείσιμο αιθουσών από τον πρύτανη στο ΠΑΜΑΚ, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του συλλόγου, κατέβασμα της κεραίας του ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού 1431ΑΜ). Παρά την προσπάθεια των ΜΜΕ να αμαυρώσουν την κατάληψη, σκορπώντας μια σωρεία ψεμάτων σχετικά με τους φοιτητές, η κατάληψη μάζεψε κόσμο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαζί με άλλους συλλόγους πορεία στο κέντρο της πόλης. Να αναφερθεί, επίσης, και να κατακριθεί η προσπάθεια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, παράταξης του Σαμαρά στις σχολές,που θέλησε να θεωρήσει άκυρη την απόφαση του συλλόγου επικαλούμενη δήθεν το καταστατικό του.


Ο σύλλογος μας πραγματοποίησε συντονιστική επιτροπή αμέσως μετά τη συνέλευση και συμμετείχε στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, διαδικασία στην οποία οι σύλλογοι που έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, συζητάνε προκειμένου να συντονίσουν και να κεντρικοποιήσουν τις δράσεις τους.

Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα το Πολυτεχνείο ήταν κλειστό (τελούσε υπό κατάληψη σύμφωνα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών), αλλά ήταν ταυτόχρονα ανοιχτό στους φοιτητές και στις συλλογικές τους διαδικασίες, με εκδηλώσεις, προβολές και συζητήσεις. Αντίθετα σε αυτούς που θέλουν να περάσουν το μήνυμα πως οι καταλήψεις «αδειάζουν» τις σχολές και στέλνουν τους φοιτητές σπίτι τους, τις μέρες αυτού του τριημέρου οι χώροι της σχολής γέμισαν κόσμο! 

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και ταυτόχρονα η πανεργατική απεργία που έχει καλεστεί για τις 27 Νοέμβρη δεν γίνονται αναίτια, αλλά αντίθετα έρχονται να εκφράσουν την αντίδρασή του κόσμου στην υπάρχουσα συγκυρία, στα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα,41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται εν μέσω μνημονίων, λιτότητας και φασιστικής απειλής! Η άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μαζί με όλο το αστικό επιτελείο και πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές της ΕΕ, χτυπούν αδίστακτα εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες. Ο στόχος: να σώσει η μειοψηφία των εκμεταλλευτών τα κέρδη της, σε βάρος του συμφέροντος της πληττόμενης πλειοψηφίας του λαού! Οι απολύσεις, οι χαμηλοί μισθοί & τα βάρβαρα εξαντλητικά ωράρια έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στους περισσότερους εργασιακούς χώρους. Οι αξιολογήσεις στο δημόσιο και οι διαθεσιμότητες, δεν έρχονται με κανένα τρόπο να «ελέγξουν» αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά και πρέπει να βελτιωθούν. Έρχονται να εντείνουν τις απολύσεις και τις περικοπές. Νοσοκομεία & σχολεία κλείνουν, και ταυτόχρονα, όποια φωνή αντιστέκεται σε αυτή τη βαρβαρότητα, έρχεται αντιμέτωπη με τα ΜΑΤ, τα δικαστήρια και τους αντι – απεργιακούς νόμους.

Χέρι-χέρι με αυτή τη πολιτική έρχονται να προστεθούν και οι αλλαγές στο κλάδο των μηχανικών. Παράλληλα με την προσπάθεια υποβάθμισης των πτυχίων των μηχανικών, η Ομάδα Εργασίας για τα επαγγελματικά θέματα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, έβγαλε μια πρόταση για την εγγραφή στο μητρώο του που καθορίζει δύο βαθμίδες στο Μητρώο του Τ.Ε.Ε.: Α και Β. Στη βαθμίδα Β θα ανήκουν οι Μηχανικοί με οποιονδήποτε τίτλο σπουδών που θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Τ.Ε.Ε. με την απόκτηση του τίτλου σπουδών, καθώς και δικαίωμα εργασίας υπό την καθοδήγηση μηχανικού της Α βαθμίδας, ο οποίος θα φέρει την ευθύνη για το αποτέλεσμα της εργασίας, θα είναι δηλαδή «δόκιμοι» («junior», «ασκούμενος»). Δε θα έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος και προκειμένου να το θεμελιώσουν θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να γίνουν…οjunior κάποιου μηχανικού της κατηγορίας Α, που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση εργασία με αποδοχές ανειδίκευτου υπαλλήλου γραφείου, ενώ στην χειρότερη άμισθη εργασία, αφού η εργασία τους θα αναγνωρίζεται ως εργασία-άσκηση, οπότε η σχέση του με τον μηχανικό της κατηγορίας Α θα είναι σχέση ασκούμενου-επιβλέποντος. Για μας οι συντεχνιακές διαμάχες μεταξύ των ειδικοτήτων δεν επιλύονται με την απόσπαση όλων των δικαιωμάτων από όλες τις ειδικότητες, όπως προτείνει η Ο.Ε. Το ζήτημα απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων θα έπρεπε να επιλυθεί με την πλήρη κατοχύρωσή τους βάση του τίτλου σπουδών και του αντικειμένου αυτών.

Η κατάσταση και στα Πανεπιστήμια όμως δεν είναι καλύτερη, καθώς μία σειρά αντιδραστικών μέτρων και εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων έρχονται να επιβληθούν σε αυτά. Κυρίαρχο αντιδραστικό μέτρο που επιχειρείται χρόνια τώρα να εφαρμοστεί στα Πανεπιστήμια είναι αυτό των διαγραφών. Η κυβέρνηση και το υπουργείο, «αγανακτισμένοι» από το χάλι που επικρατεί στα Δημόσια Πανεπιστήμια, έρχεται επιτέλους «να βάλει μία τάξη». Λες και το πρόβλημά μας δεν είναι η υποχρηματοδότηση και ο τρόπος με τον οποίο πάει να καλυφθεί (ιδιωτικοί φορείς & εταιρείες, βλέπε λέσχη και φύλαξη), αλλά οι «αιώνιοι» φοιτητές που-είναι αντικειμενική αλήθεια- δεν κοστίζουν τίποτα παραπάνω από μία κόλλα χαρτί στις εξεταστικές τους. Είναι δικαίωμα του καθενός από εμάς να ορίζει και να επαναπροσδιορίζει το χρόνο λήψης του πτυχίου του, ανάλογα με προσωπικές αντικειμενικές δυσκολίες ή απρόβλεπτα γεγονότα (προβλήματα υγείας, εργασία κλπ.). Το μέτρο αυτό των διαγραφών έρχεται ταυτόχρονα με τα παραπάνω να νομιμοποιήσει στο μυαλό του φοιτητή τη λογική της διαγραφής εν γένει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του οργανισμού (έχει κατατεθεί ήδη προσχέδιό του) και συγκεκριμένα για τις διαγραφές στα «ν+2» χρόνια, τα πειθαρχικά ή τις διαγραφές μετά από 3 γραπτές και 3 προφορικές αποτυχίες σε ένα μάθημα. Παράλληλα, εκτός των άλλων, ο οργανισμός ορίζει: διάσπαση πτυχίου (3+2 χρόνια- bachelor και master), συγκέντρωση πιστωτικών μονάδων (ects) και δημιουργία ατομικού φάκελου προσόντων, δίδακτρα σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Είναι γεγονός πως από το Νέο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων η παραπαιδεία και τα φροντιστήρια γίνονται θεσμός ήδη από την Α Λυκείου, με αποτέλεσμα την πλήρη εντατικοποίηση και τον αποκλεισμό από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενός μεγάλου κομματιού που θα αδυνατεί οικονομικά να αντεπεξέλθει. Όσον αφορά τη φοιτητική πραγματικότητα, το κόστος φοίτησης μετακυλύεται όλο και περισσότερο στις πλάτες των φοιτητών (σίτιση, στέγαση, έξοδα μεταφορών κλπ), ενώ δεν έιναι λίγοι οι φοιτητές εκείνοι που αναγκάζονται να εργάζονται προκειμένου να περατώσουν τις σπουδές τους. Εργασία μαύρη, με μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια στην καλύτερη των περιπτώσεων, καθώς ο λόγος για εθελοντική εργασία ακούγεται όλο και περισσότερο από στόματα υπουργών. 

Κόντρα σε όλα αυτά εμείς απαντάμε πως :…όλα τώρα αρχίζουν!

Δεν επιστρέφουμε στην κανονικότητα που θέλουν να μας επιβάλουν ως δεδομένη, την κανονικότητα των μαθημάτων και των σχολών μας, της ανεργίας και των μισθών πείνας, αλλά αντίθετα, με όπλο τις συλλογικές μας διαδικασίες βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε τα αυτονόητα. Απέναντι στο Φορτσάκη, που ζητά την κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφισμάτων, που κλείνει με ΜΑΤ τις σχολές, εμείς μαζικοποιούμε τα αμφιθέατρα και τις γενικές μας συνελεύσεις, συζητάμε και αποφασίζουμε από τα κάτω συλλογικά. Κόντρα στις επιδιώξεις τις κυβέρνησης εμείς διεκδικούμε το μέλλον που μας ανήκει.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΤΡΙΤΗ 25/11 στις 14:00 στην 5.42

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27/11




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου