Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

Στις 3 Οκτώβρη οι συλλογοι φοιτητων χημείας και φιλολογίας πραγματοποίησαν κατάληψη του κτιρίου διοίκησης στη βαση των αποφάσεων των γενικών τους συνελεύσεων. Οι αποφάσεις αυτές εναντιώνονταν όχι μόνο διακηρυκτικά στις εξαγγελίες των πρυτανικών αρχών για τις πρώτες διαγραφές στις 10 οκτώβρη αλλά και υλικά, ασκώντας πιέσεις στον νέο πρύτανη Μήτκα, ώστε να μπλοκαριστούν οι διαγραφές και να μην περάσει η προσπαθεία του να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των οργάνων του πανεπιστημίου κεκλεισμένων των θυρών.

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και ως απάντηση στα συμβάντα της συγκλήτου την Τετάρτη 8 Οκτώβρη όπου απαγορεύθηκε η εισοδος και η παρουσια των φοιτητων στη σύγκλητο κλειδώνοντάς τους απ έξω και απειλώντας τους με την παρουσία μπράβων. Στις 9 Οκτώβρη οι συλλογοι χημείας, ηλεκτρολόγων μηχανολόγων, αρχιτεκτονικής, ιστορίας αρχαιολογίας πραγματοποίησαν εκ νεου κατάληψη της πρυτανείας.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι επιστρατεύοντας ως μέσο πάλης την πρακτική της κατάληψης, επιδίωξαν στην πραγματικότητα να δώσουν το δικό τους στίγμα σ'αυτή την τελεσίδικη κουβέντα που έχει ανοίξει απο μεριάς Υπουργείου και Πρυτανείας για το μέτρο των διαγραφών. Ωστόσο, η κίνηση αυτή, αν και καθ'όλα νομιμοποιημένη, δεδομένου ότι προέκυψε από τα συλλογικά όργανα των φοιτητών και οτι αποτελεί πάγια αποτελεσματική τακτική του φοιτητικού κινήματος, χαρακτηρίστηκε ως παράνομη από τις πρυτανικές αρχές. Η Πρυτανεία με mail που απέστειλε στην πανεπιστημιακή κοινότητα όχι απλά καταδίκασε τις συλλογικές και αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, αλλά με ύφος απόλυτο και λόγο που έσταζε αυταρχικότητα, δε δίστασε να στοχοποιήσει ευθέως φοιτητές, επιστρατεύοντας την απειλή των πειθαρχικών διώξεων και παράλληλα “για την αποκατάσταση της πανεπιστημιακής ομαλότητας” δε δίστασε να χρησιμοποιήσει χουντικές πρακτικές και να καλέσει τις κατασταλτικές δυνάμεις (ΜΑΤ) και τον εισαγγελέα.



Καταγγέλουμε τις προσπάθειες και τις απειλές της Πρυτανείας να καταστείλει με χουντικά μέσα την κατάληψη των φοιτητικών συλλόγων στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε όλα τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας οδηγώντας στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, καταστρέφοντας το μέλλον της νέας γενιάς εξαναγκάζοντάς μας να δουλεύουμε στα διάφορα προγράμματα της ΕΕ με πενιχρές απολαβές, την ίδια ακριβώς στιγμή απειλεί να διαλύσει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Οι νέες πρυτανικές αρχές συνεχώς δίνουν διαπίστευτήρια στο Υπουργείο για την εφαρμογή του συνόλου της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την επιβολή του κυβερνητικού δόγματος “ησυχία-τάξη και ασφάλεια” μέσα από αυταρχικές πρακτικές (κλείσιμο στεκιών Συλλόγων,σπάσιμο καταλήψεων,απονομιμοποίηση Γενικών Συνελεύσεων) που θυμίζουν άλλες εποχές.


Ενάντια σε αυτές ακριβώς τις πολιτικές που επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ παλέυει το φοιτητικό κίνημα υπερασπίζοντας το δικαίωμα σε εκπαίδευση, εργασία και δημοκρατικές ελευθερίες.

Απαιτούμε:
-Καμία διαγραφή φοιτητή-καμία απόλυση εργαζόμενου
-Κάτω τα χέρια από το άσυλο
-Άμεση παραίτηση των πρυτανικών αρχών


Οι νέες πρυτανικές αρχές όσο κι αν σπέρνουν απειλές και τρομοκρατία, θα θερίζουν πάντα την αγωνιστηκότητα και την μαχητικότητα των συλλογικών μας αποφάσεων


ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΊΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ



ΕΑΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου